وظایف پدر (کلیپ صوتی کوتاه)
بسم الله الرّحمان الرّحیم
چند لحظه از سخنرانی حاجآقا اسماعیل داستانی بِنیسی
(متن صوت بالا):
وظایف پدر
حضرت رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم. ـ فرمودند: «مَن عَلَّمَ وَلَدًا لَهُ القُرآنَ قَلَّدَهُ اللهُ قِلادَة یُعجَبُ مِنهُ یَومَ القِیامَة؛ کسی که به فرزندش قرآن یاد بدهد، خدا گردنبندی به گردنش میاندازد که در روز قیامت، همه از آن، شگفتزده میشوند.» این گردنبند، آنقدر ارزشمند و زیبا است که همهی انسانها را در آن روز، شگفتزده خواهد کرد.
حضرت امیرالمؤمنین، امام علیّ بن ابیطالب ـ سلام الله تعالی علیهما. ـ فرمودند: «حَقُّ الوَلَدِ عَلَی الوالِدِ اَن یُحَسِّنَ اسمَهُ، و یُحَسِّنَ اَدَبَهُ، و یُعَلِّمَهُ القُرآن؛ حقّ فرزند بر پدر، این است که نام نیکو بر او بگذارد و نیکو تربیتش کند و قرآن را به او یاد بدهد.»
نام نیکو یعنی: نامی که خداوند والا ـ جلّ جلاله، و حسنت اسماؤه. ـ آن را نیکو بداند؛ نه پدر و مادر و دیگران؛ پس بر فرزندانمان نامهای «چنگیز»، «اشکان»، «شبنم»، «پانتهآ» و مانند اینها نگذاریم.
این، حقّ فرزند بر پدر است که نام نیکوی خداپسند بر او گذاشته بشود و اگر پدری بر فرزندش چنین نامی نگذارد، بر طبق حدیث شریف، فرزندش در روز قیامت یقهاش را میگیرد!
مگر نامهای خداپسند، مانند نامهای اهل بیت ـ سلام الله تعالی علیهم. ـ چه اشکالی دارند که بعضی، نامهای دیگری را روی فرزندانشان میگذارند؟!
ممکن است که بعضی بگویند: «این نامها قدیمی هستند.» خب اوّﻻً: بعضی از نامهایی که خداپسند نیستند، قدیمیترند؛ پس چرا میخواهی یکی از آنها را بر فرزندت بگذاری؟؛ ثانیاً: مگر هر چیز قدیمی بد است؛ پس چرا مثلاً به تمدّن ایرانیات مینازی؟
ممکن است که بعضی بگویند: «نام خداپسند، مثل علی و فاطمه، در خاندان ما زیاد است.» خب چیزهای دیگر هم در خاندان شما زیاد است؛ مانند خانه، وسیلهی نقلیّه، فرش، یخچال و گوشی؛ پس چرا آنها را تهیّه میکنی؟
گذاشتن نام نیکوی خداپسند بر فرزند، حقّ فرزند بر «پدر» است؛ پس «پدر» وظیفه دارد که چنین نامی بر او بگذارد؛ در نتیجه، او نمیتواند به مادر فرزند، اجازهی نامگذاری بدهد؛ مگر به این شکل که مادر، نام نیکوی خداپسندی را انتخاب کند و پدر، آن را بر فرزندش بگذارد.
حقّ دیگر فرزند بر پدر و وظیفهی پدر نسبت به او، این است که او را نیکو تربیت کند و مؤدّبِ به آداب دین بار بیاورد.
متأسّفانه بعضی از پدرها همهی نیازهای مادّی فرزندشان را تأمین میکنند؛ امّا با تربیت او کاری ندارند و حتّی بعضی فرزندشان را آگاهانه یا ناآگاهانه، بد تربیت میکنند؛ مثلاً: برای کودکشان گوشی اندروید میخرند و فرزندشان با آن به فضاهایی وارد میشود که نباید وارد بشود و دچار مسائلی میشود که نباید دچار بشود یا فرزندشان را به کلاس رقص میفرستند و یا به کارهای بد او میخندند و در نتیجه، او تشویق میشود و آن کارها را ادامه میدهد.
ما باید فرزندانمان را نیکو تربیت کنیم و به آنها ادب و دینداری یاد بدهیم؛ مثلاً: از همان کودکیشان یاد بدهیم که وقتی مَحرمی را دیدید، به او سلام کنید و لبخند بزنید و با او دست بدهید و وقتی پدر یا مادرتان پیشتان آمد، به احترامش بلند بشوید و وقتی با لامپ کاری ندارید، آن را خاموش کنید.
حقّ دیگر فرزند بر پدر و وظیفهی پدر نسبت به او، این است که به او قرآن یاد بدهد؛ هم قِرائتش را و هم تفسیرش را و اگر خودش نمیتواند یاد بدهد، او را به کلاسهای قرآنی بفرستد.
اینها حقوق فرزند بر پدر است و اگر پدری آنها را رعایت نکند، چهبسا فرزندش در روز قیامت از او بازخواست کند و بگوید: «پدر! چرا بر من نام نیکوی خداپسند نگذاشتی؟ چرا مرا نیکو تربیت نکردی؟ چرا به من قرائت و معارف قرآن را یاد ندادی؟»
#تربیت فرزند، #حقوق فرزند، #فرزندداری، #نامگذاری، #وظایف پدر